Rustikálna a chutná
Kanárske ostrovy sú už niekoľko desiatok rokov dovolenkovým rajom pre státisíce Európanov, ktorí tu hľadajú zaručene krásne počasie, dlhé piesočné pláže a kúpanie v čistom mori. Preto nikoho neprekvapí, že vo všetkých veľkých turistických strediskách nájdeme v reštauráciách a krčmičkách domácku atmosféru a prirodzene aj obľúbené pokrmy všetkých krajín, z ktorých sem prázdninoví hostia prilietajú, či už írsky pub, talianska pizzeria alebo nemecká pivnica. Kto chce naozaj spoznať nefalšovanú kuchyňu obyvateľov Kanárskych ostrovov, musí sa vypraviť od mora do vnútrozemia.
Miestne reštaurácie môžeme rozdeliť do troch skupín: jednoduché malé krčmičky s dobrou domáckou stravou, veľké výletné reštaurácie, ktoré podávajú rybie či grilované špeciality, počas víkendov sú cieľom celých rodín z okolia a chrámy gurmánov ponúkajúce zámožným hosťom z cudziny delikátne upravené kanárske pokrmy.
Kanárska kuchyňa je svojim pôvodom vidiecka kuchyňa španielskych a portugalských prisťahovalcov, obohatená latinskoamerickými vplyvmi. V zámožnejších domácnostiach sa kedysi varila ako z produktov z vlastného hospodárstva, tak aj z dovezených surovín zo zámoria. Výživné, mäsité pokrmy a sladké múčniky patria dodnes ku každému hlavnému jedlu.
V pobrežných osadách sa kuchyňa točila hlavne okolo plodov mora, ktoré sa pripravovali jednoduchým spôsobom. Chudobnejší robotníci a ich rodiny, boli odkázaní na základné potraviny Gofio, pražená múka z pšenice, kukurice alebo cukrového hrášku, je jednou z mála potravín, ktorých príprava pochádza od starých obyvateľov Kanárskych ostrovov.
Každá domácnosť mala a má vlastný recept na typickú omáčku zvanú mojo, ktorá má štyri základné druhy: ostré mojo s chilli papričkami naloženými v olivovom oleji a octe (mojo picón alebomojo rojo), zelené mojo s naloženými bylinkami (mojo verde), cesnakovou omáčkou (mojo de ajo) a šafranové mojo s oreganom a cesnakom (mojo de azafrán).
Tapas, jednohubky obľúbené na celkom španielskom území, dostanete vo veľkom výbere vo všetkých reštauráciách a denných baroch. Ponuka je naozaj rozmanitá a využíva všetky suroviny tunajšej kuchyne. Siaha od miestnych syrov s olivami cez šunku až po zeleninu, ryby a mäso v chutných omáčkach.

mojo de ajo
Husté polievky a výdatné jedlá z jedného hrnca
Pred hlavným chodom sa na Kanárskych ostrovoch ako v domácnostiach, tak aj v reštauráciách často podáva polievka. Ponúkajú sa rôzne varianty rybacích polievok a tiež potajes, zeleninové polievky, do ktorých sa pridajú zemiaky, takže sú väčšinou veľmi husté. Často sa používajú dyne, kapusta a strukoviny. Obľúbenou dennou polievkou je sopa de berros (žeruchová polievka). Sopa de garbanzas (polievka s cícerom) býva často rovnako sýta ako hlavný chod.

sopa de garbanzos
Dôležitú rolu hrajú na Kanárskych ostrovoch jedlá z jedného hrnca, takzvané ajntopfy. Puchero canario obsahuje až sedem druhov mäsa, ktorá sa varí s paradajkami, mrkvou, cibuľou a cukrovým hráškom. K tomu sa pridajú v mäsovom vývare dusené fazule, biela zelenina, tekvica, kukuričné klasy a batáty. K okoreneniu sa používajú rozdrvené strúčiky cesnaku, korenie, klinček, olej a ak chcem docieliť zvlášť výraznú chuť, tak aj trochu údeného mäsa a chorizo, údený červený paprikový salám. Pridať sa môžu tiež hrušky alebo iné ovocie.

puchero canario
Pri konzumácii sa najprv zje mäso a zelenina. Potom sa vezme z misky múka gorifo a vo zvyšku tekutiny sa z nej spravia guličky - je to chutná a veľmi sýta príloha. Nakoniec sa lyžičkou vyje polievka presýtená všetkými chuťami a vôňami.
Ďalšími jedlami z jedného hrnca sú sancocho, jednoduchý zeleninový ajntopf, obvykle obohatený buď mäsom alebo rybou, najčastejšie sušenou, a olla potrida, ajntopf, ktorý vo väčšine prípadov tvorí hovädzie mäso, údeniny a zelenina.
Naložený králik
Dalo by sa povedať, že národným pokrmom na Kanárskych ostrovoch je naložený králik so zemiakmi varenými v morskej vode (conejo en salmorejo con papas arrugadas). Králik sa naloží minimálne na jednu noc do marinády z cesnaku, petržlenu, oregana, tymiánu, papriky, korenia, soli, oleja a octu. Potom sa králik dusí v keramickom hrnci tak dlho, až mäso takmer povoľuje od kostí. Čas od času sa zaleje vínom. Ako príloha sa podávajú malé, celé zemiaky, varené v šupke v morskej vode, v ktorej sa scvrknú a pokryjú bielou vrstvou soli.
Čerstvé plody mora
Na všetkých Kanárskych ostrovoch sa v rybárskych obciach hosťom prirodzene podávajú čerstvé ryby, ktoré si v lepších reštauráciách môžete vybrať sami a presvedčiť sa, že boli práve ulovené. V ponuke sa zväčša nachádza morská treska (merluza), morský ďas (sama), morský jazyk (lenguado) a ryba zvaná vieja. K tomu pripočítajte ešte aj steaky z tuniaka (atún), mečúňa (pez espada) a žraloka (tiburón). Ochutnať by ste mali tiež pražmu v slanom župane (dorada a la sal). Kto má chuť na niečo malé, môže si dať chobotnicu (pulpo) a sépiu (calamares) naložené ako tapas. V hĺbke 700 metrov sa lovia raky (cangrejos), garnáty (gambas) a langusty. Kto nepozná tresku, mal by ju ochutnať.
Dezerty
Ešte pred kávou a koňakom si obyvatelia s obľubou doprajú sladký, väčšinou veľmi kalorický dezert (postre). Sýte sú tiež obľúbené flambované banány. Ešte sýtejšie však sú turrón de gofio, mandľový múčnik vyrobený z medu, kukuričnej múky a fíg, bienmesabe, múčnik z vajec a mandlí, afrangollo pripravené z kukurice a mlieka. Kto nemá chuť na sladké, môže si dať čerstvé ovocie.

bienmesabe
Syry
Na všetkých Kanárskych ostrovoch sa vyrába údený aj neúdený ovčí alebo kozí syr. Chuť týchto syrov je obvykle výrazná a mierne slaná. Skoro všade si môžete objednať obyčajný kozí syr, ktorý sa volá queso blanco. Špecialitou je jemný syr z kvetov, nazývaný queso de flor. Vyrába sa na ostrove Gran Canaria v obci Guía z čerstvého ovčieho a kravského mlieka. Syr, ku ktorého výrobe sa používajú modrofialové kvety artičokou, sa ponúka v trochu stupňoch zrelosti: tierno (mäkký, mladý), semiduro (polozrelý) a viejo (starý). Veľký výber syrov sa obvykle nachádza na trhoch, ale pri cestách po ostrove je samozrejme možné kúpiť si syr aj od poľnohospodárov.
Nápoje
Minerálna voda (aqua mineral) z Kanárskych ostrovov je dobrá a dostanete ju con gas alebo sin gas, čiže sýtenú alebo nesýtenú. Ovocné šťavy (zumos de fruta) sa obvykle podávajú čerstvo vylisované, mliečne koktejly (batidos) sú mixované s ľadom alebo ovocím.
Taktiež je možné odporučiť, samozrejme s mierou, lahodné a nie príliš silné kanárske pivo (cerveza). K hlavým jedlám by ste si mohli dopriať víno z kontrolovaných vinárskych oblastí na Tenerife. Samozrejme, že v ponuke sú tiež veľmi kvalitné a lacnejšie ako miestne vína, dovážané zo španielskej pevniny. Vybrať si môžete, buď vino tinto (červené), alebo rosado (ružové) alebo blanco (biele). Z dezertných vín by ste mali ochutnať ron miel, medový rum alebo banánový likér crema de banana. Reštaurácie patriace k vinohradom často ponúkajú podomácky vyrábaná silnú pálenku Aquardiente de Parra.
Na podporu zažívania si môžete dať po jedle café solo, niečo ako espreso. Väčšia porcia sa nazýva café doble. Káva s trochou mlieka sa nazýva café cortado.
V prázdninových strediskách patria k štandardným nápojom prirodzene aj exotické koktejly. S ohňostrojom prskaviek prinášajú barmani hosťom až ku stolu všetky známe druhy miešaných nápojov - od Planter´s Punche cez Singapore Sling až po Bloody Mary. Jednoduchšie, ale nemej dobrý je z Kuby prevzatý drink Mojito cubano: Havana Club rum a írska mäta.
|